Koτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες

1 κοτόπουλο σε μερίδες
1/2 κιλό χωριάτικες χυλοπίτες (με αυγά)
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικό)
1/2 ξυλαράκι (ή 1/4 κ.γλ. σκόνη) κανέλα (>>)
3 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
(ή 1 κουτί κονκασέ) & 1 κ. σ. πελτέ
2/3 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 φλ. τυρί τριμμένο (ξηρή μυζήθρα ή
κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, πεκορίνο κλπ ή φέτα).

Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω ελαφρά το κρεμμύδι με το λάδι, να μαραθεί χωρίς να μαυρίσει. Προσθέτω το κοτόπουλο, γυρίζοντάς το να ροδίσει καλά απ’όλες τις πλευρές και τέλος το σκόρδο και τη ντομάτα, 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπίπερο και τα μπαχαρικά.
Όταν βράσει και μαλακώσει το κοτόπουλο, το βγάζω με τρυπητή κουτάλα.
Προσθέτω στην κατσαρόλα με τη σάλτσα βραστό νερό (αναλογία νερό προς χυλοπίτες 3:1) και όταν αρχίσει να βράζει ρίχνω και τις χυλοπίτες. Σιγοβράζω ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να χυλώσουν και λιώσουν (6′-12′).
Σερβίρεται ζεστό, με φρεσκοκομμένο πιπέρι και το τριμμένο τυρί.

-Μπορώ επίσης να χρησιμοποιήσω φιλέτο στήθος ή μπούτι σε κομματάκια ή μπούτια (κομμένα στα 2) ή κοπανάκια.
-Μπορώ να μη βγάλω το κοτόπουλο, αλλά να το αφήσω να βράσει μαζί με τις χυλοπίτες.

3 σκέψεις για το “Koτόπουλο κοκκινιστό με χυλοπίτες”

  1. Δοκίμασα τη συνταγή σήμερα και βγήκε τέλειο!

    Η αναλογία νερό προς χυλοπίτες αφορά το βάρος που έχουν οι χυλοπίτες (οπότε για 500γρ θέλει 1.5 λίτρο περίπου) φαντάζομαι. Όπως το διάβασα στην αρχή νόμιζα ότι αφορούσε τον όγκο που πιάνουν, ο οποίος όμως διαφέρει ανάλογα με τις χυλοπίτες, όπως αυτές που έβαλα εγώ (Μετσόβου) που δεν ήταν κομμένες σε μικρά κομματάκια.

    Κάτι άλλο, το να βγει το κοτόπουλο και να μη βράσει με τις χυλοπίτες χρησιμεύει στην περίπτωση που η κατσαρόλα είναι μικρή και δεν χωράνε και τα 2 μέσα ή υπάρχει και άλλος λόγος;

    Τέλος, στη φωτογραφία βλέπω κάτι που μοιάζει με φρέσκο μαϊντανό, ο οποίος όμως δεν αναφέρεται στη συνταγή! Είναι απλά για διακόσμηση;

  2. Γιάννη χαίρομαι που το έφτιαξες και πέτυχε! Για την αναλογία νερό /χυλοπίτες δεν απαιτείται ακρίβεια και πάντα μπορεί να προστεθεί (βραστό) νερό κατά το βράσιμο, αν χρειαστεί. Οι χυλοπίτες μπορεί να γίνουν πηχτές ή αραιές σαν σούπα, κατά βούληση.
    Το να μη βράσει το κοτόπουλο μαζί με τις χυλοπίτες αποσκοπεί μόνο στο να μη παραβράσει και διαλυθεί. Μάλιστα η παραδοσιακή χωριάτικη συνταγή θέλει το κοτόπουλο να βράσει μαζί με τις χυλοπίτες, για να πάρει τη νοστιμάδα τους. Mια μέση συνιστώμενη λύση είναι όταν βράσουν οι χυλοπίτες να ξαναρίξουμε το κοτόπουλο να πάρει μια βράση μαζί τους.
    Πράγματι είναι φρέσκος μαιντανός, από γλάστρα και μπήκε απλά και μόνο για τη φωτο.

  3. Τελικά είδα ότι η αναλογία που γράφουν στη συσκευασία οι χυλοπίτες Μετσόβου είναι βάρους προιόντος προς όγκο νερού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *