Μελιτζάνες γιαχνί με πατάτες, πιπεριές και λουκάνικα

4 μελιτζάνες
4 πατάτες

2 πράσινες πιπεριές

4 χωριάτικα λουκάνικα

1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 ποτηράκι κρασί κόκκινο (προαιρετικό)

1 κουτί ντομάτες κονκασέ
1 κ.σ. πελτέ (προαιρετικό)
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικό)
αλάτι, πιπέρι

Πλένω και καθαρίζω τις μελιτζάνες, τις κόβω σε μικρά κομμάτια (3 εκ.), τις αλατίζω σε τρυπητό και τις αφήνω μισή ώρα για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένω καλά και τις στραγγίζω.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω στα 8. Τις πλένω και τις στραγγίζω.
Πλένω και καθαρίζω τις πιπεριές και τις κόβω σε κομμάτια.

Κόβω τα λουκάνικα σε ροδέλες, τα τηγανίζω σε χαμηλή φωτιά με πολύ ελάχιστο λάδι και τα βγάζω σε μπωλ, χύνοντας το λάδι (λίπος). Επίσης τηγανίζω ελαφρά τα κομμάτια της πιπεριάς και τα βγάζω στο ίδιο μπωλ.
Τηγανίζω τις μελιτζάνες, να ροδoκοκκινίσουν (να μη μαυρίσουν!) και τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε σε χαρτί κουζίνας.

Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω ελαφρά σε λάδι το κρεμμύδι, να μαραθεί και το σκόρδο. Προσθέτω τις πατάτες, να τσιγαριστούν καλά.
Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, λίγο ζεστό νερό να τις σκεπάζει και αλατοπίπερο (προσοχή, έχουν και τα λουκάνικα) και σιγοβράζω σκεπασμένο.

Σε 35′ προσθέτω τις μελιτζάνες, τα λουκάνικα και τις πιπεριές και σιγοβράζω σκεπασμένο άλλα 15’.
Δεν ανακατεύω, για να μη λιώσουν. Απλά κουνάω και περιστρέφω την κατσαρόλα, προσθέτοντας ελάχιστο ζεστό νερό αν χρειαστεί.
Ξεσκεπάζω, προσθέτω το μαιντανό και το υπόλοιπο λάδι και δυναμώνω τη φωτιά για να πυκνώσει η σάλτσα (να μείνει με το λάδι).
Σερβίρεται προτιμότερα όταν μισοκρυώσει.

-Μπορώ να έχω τηγανίσει ελαφρά τις πατάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *