Παστίτσιο


Παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό, δεν έχει καμμία σχέση με το συνώνυμο Ιταλικό.Αποτελείται από μακαρόνια, τυρί, σάλτσα ντομάτας και κρέμα μπεσαμέλ.

500 γρ. μακαρόνια “για παστίτσιο”
(χοντρά τρυπητά Νο 2)
1 1/2 φλ. τυρί τριμμένο για μακαρόνια (π.χ. κεφαλοτύρι,
κεφαλογραβιέρα, ρεγγάτο, πεκορίνο κλπ.)
αλάτι, πιπέρι
3 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας με κιμά
3 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
3 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ) & 1 κ. σ. πελτέ
1/2 ξυλαράκι κανέλας (ή 1/2 κ. γλ. σκόνη)
1 σκελιδα σκόρδο ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
1 φύλλο δάφνης (>>)
2 γαρύφαλλα ή 1/3 κ.γλ.σκόνη (>>)
1/3 κ.γλ. μπαχάρι (>>)
1 ποτηράκι κρασί (>>)
αλάτι, πιπέρι

Για την κρέμα μπεσαμέλ
5 κ.σ.  βούτυρο ή ελαιόλαδο
5 κ.σ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 1/2 λίτρο γάλα
3 αυγά
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Σε μικρή κατσαρόλα φτιάχνω σάλτσα ντομάτας με κιμά:
Ζεσταίνω 3 κ. σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζω ελαφρά το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο και λίγο-λίγο τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, να καβουρδιστεί. Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, 1/2 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπίπερο, δάφνη, κανέλα κλπ. Σιγοβράζω σκεπασμένο, να “πιεί” τα νερά του (40′).
Πετάω το ξυλάκι κανέλας και τη δάφνη.
Στο μεταξύ, σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει (μισο-) βράζω (7’-10′, “να κρατάνε”) τα μακαρόνια και τα σουρώνω σε τρυπητό, ξεπλένοντάς τα καλά κάτω από τη βρύση. Τα στρώνω σε βαθύ ταψί με 1 κ. σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο. Προσθέτω τυρί και πιπέρι και ανακατεύω.
Σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζω τη μπεσαμέλ:
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο ή βούτυρο και προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι,δουλεύοντας με σύρμα. Προσθέτω λίγο-λίγο το γάλα, που το έχω ζεστάνει,συνεχίζοντας το δούλεμα, μέχρι να γίνει όχι πολύ πηχτή κρέμα (να μην “αρπάξει” ή σβολιάσει) και τέλος μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω ανακατεύοντας τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα. Τέλος προσθέτω 3 κ. σούπας τυρί τριμμένο.
Ανακατεύω με τα μακαρόνια λίγο τυρί και ελάχιστη μπεσαμέλ. Στρώνω πάνω τους τον κιμά, τυρί και τέλος τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζω με 2 κ. σ. τυρί ή και λίγα κομματάκια βούτυρο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (180ο C) μέχρι να χρυσοκοκκινίσει στην επιφάνεια η μπεσαμέλ, αλλά χωρίς να ξεροψηθεί και ξεραθεί! (30′-45′).
Το βγάζω από το φούρνο και όταν μισοκρυώσει (σε 15′-30’) το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια (10 εκ.).
Σερβίρεται ζεστό. Συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα (μαρούλι).

-Για να στρώνονται ευκολότερα, σπάζω τα μακαρόνια στα 2.
-Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν λίγο λεπτότερα μακαρόνια (Νο3) ή “πέννες ριγωτές”(ριγκατόνι), “βίδες” ή “σέλινο”.
-Γίνεται νοστιμότερο και υγιεινότερο αν χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο αντί βούτυρο (για τη μπεσαμέλ και για τα μακαρόνια).
-Η σάλτσα με κιμά να έχει πυκνώσει (να μην έχει νερά). Mπορώ να την έχω φτιάξει από την προηγούμενη μέρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *