Ρολό κιμά με πατάτες στο φούρνο

750γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμικτος με χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξυσμένο
4 αυγά βραστά (σφιχτά) ξεφλουδισμένα
3 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (ψύχα)
2 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ )
1 κ. σ. πελτέ
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
1/2 ποτηράκι κρασί άσπρο ή κόκκινο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. μπαχάρι (προαιρετικά)
1/4 κ.γλ. κύμινο (>>)
1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά (>>)
1 κ.γλ. ρίγανη ή θυμάρι
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
4 πατάτες σε ροδέλες
αλάτι, πιπέρι

Σε μικρό μπωλ μουσκεύω το ψωμί σε νερό και το στίβω να στραγγίσει.
Σε λεκάνη ζυμώνω τον κιμά με τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη ντομάτα, το λάδι, το κρασί & τα αυγά). Αφήνω το μίγμα να στεγνώσει και να σφίξει ½ ώρα στο ψυγείο. Στο διάστημα αυτό βράζω (10΄)και ξεφλουδίζω τα αυγά.
Σε ελαφρά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ πλάθω το μίγμα του κιμά σαν φρατζόλα. Με την άκρη της παλάμης ανοίγω κατά μήκος της βαθύ αυλάκι, όπου βάζω τα βρασμένα αυγά στη σειρά, κατά μήκος. Με βρεγμένα δάχτυλα κλείνω καλά το αυλάκι πάνω από τα αυγά. Γυρίζω το ρολό ανάποδα (με το κλεισμένο αυλάκι προς τα κάτω) και το πασπαλίζω από πάνω με φρυγανιά.
Γύρω του βάζω τις πατάτες, λαδωμένες και αλατοπιπερωμένες.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο (200ο C).
Μετά 20′ προσθέτω τη ντομάτα, το λάδι, το κρασί, αλατοπίπερο και 1/2 ποτήρι βραστό νερό, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 180ο και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 55′ (σύνολο 1 ώρα 15′), περιβρέχοντας κατά διαστήματα με τη σάλτσα.
Το κόβω προσεκτικά σε χοντρές φέτες αφού μισοκρυώσει (10′).
Σερβίρεται ζεστό.

– Τη σάλτσα ντομάτας μπορώ να την έχω βράσει σε κατσαρολάκι, πριν τη ρίξω στο φούρνο: Σωτάρω τη ντομάτα στο λάδι, σβήνω με το κρασί, προσθέτω μισό ποτήρι βραστό νερό και αλατοπίπερο και βράζω 20′, να πυκνώσει.
– Μπορώ αντί για ένα, να φτιάξω δύο μικρότερα ρολά.
– Τα αυγά μπορούν να αντικατασταθούν με χοντρά βρασμένα καρότα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *