Mελιτζάνες μουσακά

6 μελιτζάνες
6 πατάτες
λάδι για το τηγάνισμα (ελαιόλαδο -προτιμάται- ή αραβοσιτέλαιο)
1 1/2 φλυτζάνι τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, πεκορίνο κλπ.)
αλάτι, πιπέρι
2 κ. σ. τρίμμα φρυγανιάς (προαιρετικό)
1/3 κ. γλ. μοσχοκάρυδο

Για τη σάλτσα ντομάτας με κιμά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
750 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ) & 1 κ.σ. ντοματοπελτές
3 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικό)
1/2 ποτηράκι άσπρο ή κόκκινο κρασί (>>)
1/2 κ. γλ. ρίγανη (>>)
1/2 ξυλαράκι (ή 1/3 κ. γλ.σκόνη) κανέλα

Για την κρέμα μπεσαμέλ
6 κ. σούπας ελαιόλαδο
6 κ. σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 1/2 λίτρο γάλα
3 αυγά
αλάτι, πιπέρι
1/3 κ. γλ. μοσχοκάρυδο

Κόβω τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις πλένω και τις κόβω σε φέτες πάχους 1,5 εκ. Τις βάζω σε τρυπητό, τις αλατίζω και τις αφήνω 1/2 ώρα να ξεπικρίσουν.
Σε μικρή κατσαρόλα ετοιμάζω σάλτσα ντομάτας με κιμά:
Ζεσταίνω 3 κ. σ. ελαιόλαδο και σωτάρω ελαφρά το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί προσθέτω λίγο-λίγο τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, να καβουρδιστεί καλά. Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, 1 ποτήρι ζεστό νερό, αλατοπίπερο, ρίγανη, κανέλα. Σιγοβράζω σκεπασμένο 30′, “να πιεί” τα νερά του. Πετάω το ξυλάκι κανέλας,
προσθέτω τον μαιντανό, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
Στο μεταξύ καθαρίζω και κόβω σε φέτες 1 εκ. τις πατάτες. Ξεπλένω τις μελιτζάνες (τις στίβω και τις σκουπίζω με χαρτί κουζίνας) και τις πατάτες και τις αφήνω να στραγγίσουν καλά.
Τηγανίζω ελαφρά (να ροδίσουν, αλλά να μη μαυρίσουν) λίγες – λίγες τις μελιτζάνες και τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας ή τρυπητό, να στραγγίσουν καλά. Συνεχίζω με τις πατάτες, που τις βγάζω κι αυτές σε χαρτί κουζίνας ή στο τρυπητό, πάνω στις μελιτζάνες.
Σε άλλη κατσαρόλα ετοιμάζω αραιή κρέμα μπεσαμέλ:
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας με σύρμα. Προσθέτω λίγο-λίγο το γάλα (κρύο), συνεχίζοντας το δούλεμα και τέλος μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Αποσύρω
από τη φωτιά και όταν μισοκρυώσει προσθέτω τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα και2 κ. σ. τυρί τριμμένο και ανακατεύω.
Σε βαθύ, λαδωμένο ελαφρά ταψί, πασπαλίζω με λίγη φρυγανιά και στρώνω τις πατάτες.
Πασπαλίζω με αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο και τυρί και στρώνω τις μελιτζάνες. Ακολουθούν τυρί, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο.
Στρώνω πάνω στις μελιτζάνες τον κιμά. Πασπαλίζω με τυρί και περιχύνω με τη μπεσαμέλ.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45′, να χρυσοκοκκινίσει η μπεσαμέλ (προσοχή να μην ξεραθεί!) και βγάζω το ταψί από το φούρνο. Οταν μισοκρυώσει (15′) το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια (10 εκ.).
Σερβίρεται ζεστό ή χλιαρό.

-Γίνεται νοστιμότερο και υγιεινότερο αν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ελαιόλαδο (για τη μπεσαμέλ και για το τηγάνισμα).
-Το τηγάνισμα και η σάλτσα κιμά μπορούν να έχουν γίνει από την προηγούμενη μέρα.
-Για ελαφρότερο φαγητό μπορώ αντί να τηγανίσω τις μελιτζάνες να τις ψήσω στο φούρνο, πασπαλισμένες με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και ρίγανη, στους 200ο για 1 ώρα. Όμως έτσι δεν γίνονται το ίδιο νόστιμες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *