Γίγαντες πλακί φούρνου

1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
1 μεγάλο κρεμμύδι σε φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ) & 1 κ. σ. πελτές
2 καρότα σε φετούλες
1 (πράσινη, κόκκινη ή καυτερή) πιπεριά
σε λεπτές ροδέλες ή κομματάκια
2 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
1 κ. σ. άνηθος ψιλοκομμένος (>>)
1 κ. σ. σέλινο ψιλοκομμένο (>>)
1/2 κ. γλ. ρίγανη (>>)
1/2 κ. γλ. κύμινο (>>)
1/2 κ.γλ.γαρύφαλλο (>>)
3/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Βάζω τους γίγαντες σε μπωλ με κρύο νερό να μουσκέψουν από βραδύς (> 12 ώρες).
Τους πλένω, τους στραγγίζω σε σουρωτήρι και τους βάζω σε κατσαρόλα, προσθέτοντας νερό που να τους σκεπάζει καλά
και τους βράζω επί 2 ώρες, να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν (σε χύτρα ταχύτητας 40′).
Στο μεταξύ φτιάχνω σάλτσα ντομάτας:
Σε κατσαρολάκι σωτάρω σε 3 κ. σ. λάδι κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, πιπεριά και όταν μαραθούν προσθέτω τη ντομάτα και ανακατεύω. Σβήνω με 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και προσθέτω κύμινο, γαρύφαλλο και αλατοπίπερο. Σιγοβράζω σκεπασμένο για 20’και στο τέλος προσθέτω ρίγανη, μαιντανό, άνηθο, σέλινο.
Ρίχνω τους γίγαντες με τρυπητή κουτάλα σε ταψί ή πυρέξ και πετάω το ζουμί τους. Τους περιχύνω με τη σάλτσα, πασπαλίζω με φρεσκοκομμένο πιπέρι και ψήνω σε δυνατό φούρνο (200ο C) για 60′, να ροδίσουν χωρίς να ξεραθούν και να μείνουν με το λάδι τους. Κατά το ψήσιμο τους ανακατεύω και προσθέτω λίγο καυτό νερό, αν χρειαστεί.
Στο τέλος προσθέτω και το υπόλοιπο λάδι, να πάρει μόλις μια βράση.
Σερβίρονται αφού μισοκρυώσουν (μετά 15′) ή και κρύοι.

-Κατάλληλο για ορεκτικό ή και σαν κύριο φαγητό, με λεμόνι και τυρί φέτα.
-To μυστικό του φαγητού είναι το καλό μούλιασμα και βράσιμο των φασολιών (χωρίς να λιώσουν). Αν δεν έχουν μαλακώσει με το βράσιμο, δεν θα μαλακώσουν όσο και να ψηθούν στο φούρνο.
-Το μούσκεμα μπορεί στην ανάγκη να συντομευθεί σε 2 μόνο ώρες, αν βράσω 5′ τους γίγαντες με ανοιχτή κατσαρόλα σε νερό που να τους σκεπάζει και τους αφήσω να μουσκέψουν σ’αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *