Γεμιστά

8 ντομάτες
4 πιπεριές
4 πατάτες
ρύζι καρολίνα, 1 κ.σ. για κάθε γεμιστό
1/2 φλ. μαιντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σ. τρίμμα φρυγανιάς
2 μελιτζάνες
2 κ. γλ. δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
1 σκελ. σκόρδο ψιλοκομμένο ( >> )
2 κολοκυθάκια ( >> )
αλάτι, πιπέρι

Πλένω τα λαχανικά και τα βάζω σε ταψί.
Κόβω σαν καπάκι το πάνω μέρος κάθε ντομάτας, χωρίς να το αποχωρίσω. Επίσης κάθε πιπεριάς, μελιτζάνας ή κολοκυθιού (το χωρίζω).
Αφαιρώ το περιεχόμενο της ντομάτας, με κυκλική κίνηση ενός κουταλιού σούπας και το αδειάζω σε μεγάλο σουρωτήρι, που έχω βάλει πάνω σε λεκάνη. Πετάω τους σπόρους της πιπεριάς, ξύνω με το κουτάλι το εσωτερικό της και ρίχνω τα ξέσματα στο σουρωτήρι. Επίσης την ψύχα της μελιτζάνας και του κολοκυθιού.
Ψιλοκόβω το περιεχόμενο του σουρωτηριού και το λιώνω με τα χέρια.
Σε κατσαρόλα με λίγο λάδι τσιγαρίζω ελαφρά το κρεμμύδι, να μαραθεί. Προσθέτω λίγο-λίγο το περιεχόμενο του σουρωτηριού και τέλος το ρύζι, πλυμμένο και στραγγισμένο. Σβήνω με λίγο από το ντοματόζουμο της λεκάνης, προσθέτω αλατοπίπερο, μαιντανό και δυόσμο και ανακατεύω να “μελώσει” η γέμιση, αλλά να μη βράσει πολύ και μαλακώσει το ρύζι. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνω να μισοκρυώσει.
Βάζω σε κάθε λαχανικό 1-2 κουταλιές σούπας γέμιση (δεν τα γεμίζω περισσότερο από τα 3/4, διότι το ρύζι φουσκώνει).
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 220ο C.
Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω στα 8 (κατά μήκος σταυρωτά και στη μέση) σαν σφήνες, τις πλένω στο σουρωτήρι, τις βάζω στην κατσαρόλα όπου είχα τη γέμιση, τις αλατοπιπερώνω και τις ανακατεύω με λίγο λάδι και ντοματόζουμο. Τις σφηνώνω ανάμεσα στα γεμιστά.
Περιχύνω τα γεμιστά με το υπόλοιπο λάδι και τα πασπαλίζω με φρυγανιά. Προσθέτω στο ταψί λίγο από το ντοματόζουμο της λεκάνης.
Ψήνω στους 220ο και όταν αρχίσουν να ξεροψήνονται (μετά 30′) στους 180ο (συνολικά 1 1/2 ώρα). Στο διάστημα αυτό τα περιβρέχω με τη σάλτσα, προσθέτοντας το υπόλοιπο ντοματόζουμο. Αν σκάσουν, παραμορφωθούν ή ξεχειλίσουν, τα “στρώνω” με την ανάποδη της κουτάλας (γίνονται εύπλαστα όταν ψηθούν).
Σερβίρεται όταν μισοκρυώσει. Τρώγεται και κρύο (όχι παγωμένο!).

-Μπορεί να συνοδευτεί με τυρί φέτα.
-Αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες, προσθέτω συμπυκνωμένο ντοματόζουμο ή πελτέ.
-Η μελιτζάνα νοστιμεύει τη γέμιση, το κολοκύθι την γλυκαίνει και την κάνει απαλότερη.