Ψωμί σπιτικό

Για 750 γρ. ψωμί:

1/2 κιλό αλεύρι
1 1/4 ποτήρια νερό, χλιαρό, αλλά κάτω από τη
θερμοκρασία του σώματος (*)
1 φακελλάκι(7γρ.)ξηρή μαγιά ή 20 γρ. νωπή
1 κ. γλ. αλάτι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. ζάχαρη (προαιρετικό)
1/2 κ. σ. σουσάμι, άσπρο ή μαύρο (προαιρετικό)

Σε μπωλ ή στο μίξερ ανακατεύω το αλεύρι με το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Κάνω μια λακούβα στη μέση και προσθέτω τη μαγιά, διαλυμένη σε λίγο νερό, καθώς και το υπόλοιπο νερό.
Ζυμώνω με τα χέρια ή στο μίξερ (στη μεγαλύτερη ταχύτητα x 5′), να γίνει λείο, ελαστικό και σφιχτό ζυμάρι. Αν κολλάει στα χέρια, χρειάζεται κι άλλο λίγο αλεύρι. Αν είναι πολύ πηχτό και δεν ζυμώνεται εύκολα, χρειάζεται νερό.
Το κάνω μπάλα, το αλευρώνω ελαφρά και το αφήνω σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα ή στον σβηστό φούρνο για 1 ώρα, να “ανέβει”, διπλασιαζόμενο σε όγκο.
Το ξαναζυμώνω ελαφρά με τα χέρια και πλάθω 2 φρατζολάκια ή 1 καρβελάκι σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Τα αφήνω 15′ να φουσκώσουν. Αν θέλω, λειαίνω την επιφάνεια με βρεγμένο πινέλο και με βρεγμένο μαχαίρι κάνω 3 λοξές, ρηχές κάθετες χαρακιές.
Πασπαλίζω με σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο δυνατό φούρνο (200οC) για 40’- 1 ώρα, ανάλογα με το πόσο ξεροψημένη θέλω την κόρα.
Τα βγάζω πάνω σε σανίδι ή σχάρα να κρυώσουν.

-Κατάλληλα αλεύρια: Σκληρό (άσπρο ή κίτρινο) ή «για όλες τις χρήσεις». Ή 3 μέρη σκληρό + 1 μέρος μαύρο (ολικής άλεσης) ή 2 μέρη σταρένιο & 1 καλαμποκάλευρο κλπ.

(*)Για την ξηρή μαγιά δεν χρειάζεται να είναι χλιαρό το νερό.

2 σκέψεις για το “Ψωμί σπιτικό”

  1. Ωραία φαίνεται η συνταγή, θα τη δοκιμάσω!

  2. Ευχαριστώ, χαίρομαι που σου άρεσε. Είναι εύκολη και δοκιμασμένη. Δοκίμασέ την και γράψε τις εντυπώσεις σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *