Πατάτες με κιμά

(Μουσακάς χωρίς μελιτζάνες, με πατάτες)


6 πατάτες
λάδι για το τηγάνισμα (ελαιόλαδο -προτιμάται- ή αραβοσιτέλαιο)
1 1/2 φλυτζάνι τυρί τριμμένο (κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι, πεκορίνο κλπ.)
αλάτι, πιπέρι
2 κ. σ. τρίμμα φρυγανιάς (προαιρετικό)
½ κ. γλ. μοσχοκάρυδο

Για τη σάλτσα ντομάτας με κιμά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικό)
650 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί κονκασέ)
2 κ.σ. μαιντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικό)

Για την κρέμα μπεσαμέλ
6 κ. σ. ελαιόλαδο
6 κ. σ. αλεύρι
1 1/2 λίτρο γάλα
3 αυγά
αλάτι, πιπέρι
1/3 κ. γλ. μοσχοκάρυδο

Ετοιμάζω σάλτσα ντομάτας με κιμά:
Ζεσταίνω 3 κ. σ. ελαιόλαδο και σωτάρω ελαφρά το κρεμμύδι. Όταν μαραθεί προσθέτω το σκόρδο και τέλος βαθμιαία τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, να καβουρδιστεί καλά. Προσθέτω τη ντομάτα, 1/2 ποτήρι ζεστό νερό, μαιντανό, αλατοπίπερο. Σιγοβράζω σκεπασμένο 30′.

Στο μεταξύ καθαρίζω και κόβω σε φέτες 1 εκ. τις πατάτες και τις αφήνω να στραγγίσουν καλά.
Τις τηγανίζω ελαφρά και τις βγάζω σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν .

Ετοιμάζω κρέμα μπεσαμέλ:
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και προσθέτω λίγο-λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας με σύρμα. Προσθέτω βαθμιαία το γάλα, συνεχίζοντας το δούλεμα και τέλος μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο. Αποσύρω
από τη φωτιά και όταν μισοκρυώσει προσθέτω τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα και 2 κ. σ. τυρί τριμμένο και ανακατεύω.

Σε βαθύ, λαδωμένο ελαφρά ταψί, πασπαλίζω με λίγη φρυγανιά και στρώνω τις πατάτες.
Πασπαλίζω με αλατοπίπερο, μοσχοκάρυδο και στρώνω πάνω τους τον κιμά. Πασπαλίζω με τυρί και περιχύνω με τη μπεσαμέλ.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45′, να χρυσοκοκκινίσει η μπεσαμέλ και βγάζω το ταψί από το φούρνο. Οταν μισοκρυώσει (15′) το κόβω σε τετράγωνα κομμάτια (10 εκ.).
Σερβίρεται ζεστό ή χλιαρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *