Τζατζίκι


1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό (σακούλας)
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 αγγούρι
4 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. άνηθος ψιλοκομμένος
1 κ. σ. ξύδι
αλάτι (ελάχιστο!)
πιπέρι

Πλένω, ξεφλουδίζω και τρίβω με χοντρό τρίφτη το αγγούρι σε σουρωτήρι. Το αλατίζω, το αφήνω 30′ να βγάλει τα υγρά του, το ξεπλένω με τρεχούμενο νερό, το στίβω και το βάζω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.
Ανακατεύω σε μπωλ το σκόρδο με τον άνηθο. Προσθέτω ξύδι, λάδι, και τέλος το γιαούρτι λίγο-λίγο, το αγγούρι και
αλατοπίπερο.Δοκιμάζω αν χρειάζεται κι άλλο αλάτι, ξύδι κλπ.
Το βάζω 2 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο, σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη.
Σερβίρεται κρύο, πασπαλισμένο με ελάχιστο άνηθο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο. Αν θέλω, προσθέτω πάπρικα ή και ρίγανη και γαρνίρω με φετούλες αγγουριού ή και ελιές μαύρες.

-Δροσερό και ορεκτικό, λέγεται και ταλατούρι ή ταρατούρι. Μπορεί να συνοδέψει κρέατα, κεμπάπ, σουβλάκια κλπ. Επίσης τηγανητές μελιτζάνες ή κολοκυθάκια κλπ.
-Η σπιρτάδα του σκόρδου απαλύνεται με το γιαούρτι και το λάδι και η οσμή του με τα υπόλοιπα υλικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *