Mοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες

1 κιλό μοσχάρι (σπάλα, ελιά ή ποντίκι)
σε μικρές μερίδες
6 μελιτζάνες, σε μικρά κομμάτια (4εκ.)
4 πατάτες στα 4 ή 8
1 μεγάλο κρεμμύδι φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες ή ξυσμένες ή 1 κουτί κονκασέ
1 κ. σ. πελτές
3/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ. σούπας μαιντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σ. βασιλικός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος (>>)
1κ.γλ. πάπρικα γλυκιά (>>)
1 φύλλο δάφνης (>>)
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

Πλένω και καθαρίζω τις μελιτζάνες, τις κόβω σε κομμάτια, τα αλατίζω και τα αφήνω τουλάχιστον μισή ώρα σε τρυπητό για να ξεπικρίσουν.
Πλένω και στραγγίζω το κρέας.
Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω ελαφρά σε 3 κουταλιές σ. λάδι το κρεμμύδι.
Προσθέτω το κρέας, να τσιγαρισθεί και να ροδίσει ελαφρά απ’όλες τις πλευρές και τέλος το σκόρδο. Σβήνω με τη ντομάτα, προσθέτω ζεστό νερό να το μισοσκεπάζει, αλατοπίπερο, μπαχάρι και δάφνη και σιγοβράζω σκεπασμένο να μαλακώσει (1 1/2 ώρες, σε χύτρα ταχύτητας 30′).
Στο μεταξύ ξεπλένω και στραγγίζω καλά τις μελιτζάνες και τις τηγανίζω ελαφρά λίγες-λίγες σε μεγάλο τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, να ροδίσουν αλλά να μη λιώσουν ή μαυρίσουν. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν. Επίσης τηγανίζω ελαφρά τις πατάτες.
Προσθέτω στο κρέας τις πατάτες και λίγο ζεστό νερό και σε 10′ προσθέτω και τις μελιτζάνες,
τον μαιντανό, τον δυόσμο και τον βασιλικό, ελάχιστο ακόμα ζεστό νερό, να τις μισοσκεπάσει και πρόσθετο αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Συνεχίζω να σιγοβράζω σκεπασμένο άλλα 20′ περίπου, να μαλακώσουν, αλλά να μη λιώσουν. Τέλος προσθέτω και το υπόλοιπο λάδι και βράζω με ανοιχτή την κατσαρόλα άλλα 3′, να πυκνώσει η σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό, ή καλύτερα αφού μισοκρυώσει.

-Για ελαφρότερο φαγητό δεν τηγανίζω τις μελιτζάνες ή τις ψήνω με 2 κ. σ. λάδι για 30’ στο φούρνο στους 200ο πριν τις ρίξω στην κατσαρόλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *