Μοσχάρι κοκκινιστό με μελιτζάνες, πατάτες, πιπεριές

1 1/2 κιλό μοσχάρι (χτένι σπάλας, κιλότο
ή ποντίκι) σε μικρές μερίδες
4 μελιτζάνες, σε μικρά κομμάτια
4 πατάτες, στα 4 ή 8
2 πιπεριές, σε τετράγωνα κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι φετούλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες (ή 1 κουτί
κονκασέ και 1 κ.σ. πελτές)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί, άσπρο ή κόκκινο
2 κ. σ. μαιντανός ψιλοκομμένος
1 κ. σ. βασιλικός ψιλοκομμένος
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
4 κόκκοι (ή 1 κ.γλ.)μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι, πιπέρι

Πλένω, καθαρίζω και τεμαχίζω τις μελιτζάνες. Τις αλατίζω σε τρυπητό και τις αφήνω μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένω και τις σκουπίζω με χαρτί κουζίνας.
Πλένω και στραγγίζω το κρέας.
Σε φαρδιά κατσαρόλα τσιγαρίζω ελαφρά σε 3 κουταλιές σ. λάδι το κρεμμύδι. Προσθέτω το κρέας, να ροδίσει ελαφρά απ’όλες τις πλευρές και τέλος το σκόρδο. Σβήνω με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτω τη ντομάτα, ζεστό νερό να το μισοσκεπαζει, αλατοπίπερο, μπαχάρι και δάφνη. Σιγοβράζω σκεπασμένο να μαλακώσει (1 1/2 ώρες).
Στο μεταξύ τηγανίζω ελαφρά σε μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο τις μελιτζάνες, να ροδίσουν αλλά να μη λιώσουν ή μαυρίσουν. Τις βγάζω με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας. Επίσης τηγανίζω ελαφρά τις πιπεριές και τις πατάτες.
Προσθέτω στην κατσαρόλα τις πατάτες, λίγο ακόμα ζεστό νερό, να τις μισοσκεπάσει και πρόσθετο αλατοπίπερο, αν χρειάζεται. Συνεχίζω να σιγοβράζω και μετά 15΄ προσθέτω τις μελιτζάνες και πιπεριές, να βράσουν 15′ και να μαλακώσουν. Τέλος προσθέτω και το υπόλοιπο λάδι και βράζω με ανοιχτή την κατσαρόλα άλλα 3′, να πυκνώσει η σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό ή όταν μισοκρυώσει.

-Για ελαφρότερο φαγητό δεν τηγανίζω τις μελιτζάνες. Ή τις ψήνω με 2 κ. σ. λάδι για 30’ στο φούρνο (στο γκριλ) στους 200ο, πριν τις ρίξω στην κατσαρόλα. Επίσης δεν τηγανίζω τις πατάτες και πιπεριές.
-Προσοχή να μη λιώσουν οι πατάτες και απορροφήσουν όλη τη σάλτσα. Επίσης να μη λιώουν οι μελιτζάνες και πιπεριές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *